zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

22.8.2003 RUBRIKA: TV NOVA

INDOŠ a televize Nova
aneb Když se měří různým metrem

Okurkovou sezónu v médiích zpestřilo zveřejnění zprávy Národního kontrolního úřadu o projektu Internet do škol (INDOŠ), jako součásti Státní informační politiky ve vzdělávání. Úředně se tak potvrdilo, že zprávy v médiích, které napadaly koncepci a neefektivní vynakládání prostředků v projektu (například dotazníková akce za 150 milionů korun), měly pravdu.

Jak uvádí internetový publicista Jiří Peterka, šetření NKÚ sice odhalilo řadu pochybení, ale nezabývalo se „významnými koncepčními aspekty, které nutně musely mít zásadní vliv na efektivnost vynaložených prostředků.“ Proto se dá očekávat, že se nyní bude v médiích diskutovat o podružných tématech, například „zda exministr Zeman měl či neměl právo převést 640 milionů z prostředků SIPVZ na platy učitelů, když mu to odsouhlasila i vláda…“. (Peterkův archiv INDOŠe je zde.)

Rád bych v této souvislosti upozornil na některé další mediální souvislosti. Dusno v médiích kolem projektu vzniklo vloni v červnu, když Balbínova poetická strana těsně před volbami zveřejnila dokumenty, které měly být jednou z verzí smluv s generálním dodavatelem projektu (konsorcium AutoCont OnLine a Český Telecom). Smlouva byla tajná, zveřejnila se až po volbách zde.

Generální dodavatel IDOŠe tehdy chtěl zažalovat Ondřeje Kundru z týdeníku Respekt za článek „Pozor, sleduje Vás Nikita“ a také Petra Borku z Balbínovy poetické strany, že dokument zcizil a zveřejnil. Případu si všimly i televize – Česká televize krátkým zpravodajským příspěvkem a televize Nova obsáhlou reportáží Stanislava Motla v pořadu Na vlastní oči, který se vysílal 9. července. Právě na tuto reportáž si stěžoval etické komisi Syndikátu novinářů ČR tiskový mluvčí projektu INDOŠ Jiří Chvojka.

Když jsem pátral po osudu této stížnosti, zjistil jsem, že vyšuměla do prázdna. Stěžovatel se spokojil s vyjádřením publicistické redakce Novy a tím vše usnulo. Proč? Zřejmě proto, že přetahování o vlastnictví televize Nova vloni v červenci vyústilo ve vstup nového majitele, finanční skupiny PPF, který je údajně do projektu finančně zainteresován. A nový majitel se zřejmě už postaral o to, aby se Stanislav Motl zajímal o jiné věci, a aby se o okolnostech projektu Internet do škol a jeho generálním dodavateli na obrazovkách Novy mlčelo.

Tato spekulace o ovlivňování televizního zpravodajství v zájmu majitele má zcela reálný podklad. Cožpak není divné, že zprávu o výsledcích šetření NKÚ a o tom, že Ministerstvo školství podalo kvůli projektu INDOŠ žalobu na neznámého pachatele, Nova svým divákům zcela zamlčela, přestože ji deníky daly na titulní stranu. Přitom až dosud Nova zpravodajsky využila téměř každou zprávu NKÚ o špatném hospodaření státní správy. Naposledy ve věci Pražského hradu (11. srpna), nemluvě o rozsáhlé publicitě špatného hospodaření na Ministerstvu kultury letos na jaře.

Jsou tu i další nepřímé důkazy. Například slovo AutoCont se od Motlovy reportáže již nikdy neobjevilo ani ve zpravodajství, ani v publicistice Novy. Nechal jsem si projet monitoring veškeré novácké publicistiky heslem „Internet do škol“ za poslední rok a zjistil jsem jen tři odkazy. Nejprve to byla krátká zpráva z 26. července o tom, že NKÚ začal záležitost šetřit, po druhé se o Internetu do škol hovořilo ve Snídani s Novou 19. listopadu, když Nova pozvala do studia šéfa AutoContu OnLine Vlastimila Palatu. Potřetí se Internet do škol objevil v diskusním pořadu Sedmička, ve kterém Jana Bobošíková vyčetla nové ministryni školství Petry Buzkové, že ministerstvo neplatí řádně a včas soukromým firmám. Doslova:

„Paní ministryně, vy jste se právě kvůli finanční politice státu dostala nedávno do velmi nepříjemné situace, kdy váš resort dlužil nebo možná snad ještě dluží soukromé firmě za projekt Internet do škol něco přes půl miliardy korun. Bylo to tak, že peníze určené na tento projekt najala předchozí socialistická vláda právě před volbami do růstu mezd s tím, že se to bude řešit. Po volbách vy nyní máte získat na úhradu dluhů čtyři sta milionů korun z rozpočtové rezervy. Považujete takovou politiku za zodpovědnou před volbami rozpustit peníze, které nejsou určeny na mzdy, ale na určitý projekt a potom neplatit účty?“

Možná, že se ředitel Novy Petr Dvořák bude hájit slovy: „Já nikomu nic nepřikazuji, zpravodajství a publicistika jsou nezávisle pracující útvary s kvalifikovanými redaktory, kteří se rozhodují podle svého vlastního úsudku“.

Pak ale nevím, co je to za žurnalisty, když pro ně šetření špatného hospodaření se škodami ve stamiliónech nic neznamená, zatímco zpráva „Aféra policejního prezidenta při nákupu počítačů“ se ve středu večer dostala na druhé čestné místo Televizních novin. Cituji z úvodu:

„Vedením Policie České republiky zmítá další skandál. Přestože nedávná aféra kolem nákupu pouzder na pistole ještě nedozněla, tentokrát vyšetřovatelé obvinili jednačtyřicetiletého civilního zaměstnance policejního prezidia ze zmanipulovaného nákupu asi stovky počítačů. Škoda byla prozatím vyčíslena na čtyři miliony korun.

P.S. Chtěl jsem dát internetový odkaz na originál reportáže Stanislava Motla z loňského roku. Bohužel, archiv Na vlastní oči nabízí jen pořady za poslední měsíc, přestože jiné tituly Novy můžeme na internetu dohledat i několik let zpátky.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd