zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií | © Milan Šmíd |
28.10.2015 |
Klobásy jako mediální téma aneb Jak se vyvolává panika
Na počátku byla vědecká zpráva Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) mezinárodní zdravotnické organizace WHO, jejímž posláním je zkoumat příčiny a možnosti prevence výskytu rakoviny. V rámci tohoto zadání se skupina 22 expertů z 10 zemí tentokráte zaměřila na pravidelné požívání masa a na odpověď na otázku, zda maso a zpracované masné výrobky nejsou karcinogenní. Výsledkem bylo zjištění, že zatímco u masa se karcinogenní účinek prokázat nepodařilo, zpracované masné výrobky se dostaly do kategorie karcinogenů mající vliv na výskyt rakoviny tlustého střeva.
Této zprávy zveřejněné ve vědeckém časopise The Lancet 26. října se chopila média, nejprve ta zahraniční, později i česká. A jak už se to stává téměř pravidlem, internetová dozvuková komora, kdy jeden přebírá zprávu od druhého, aniž si zkontroloval primární zdroj, původní vědeckou zprávu zkreslila systémem tiché pošty do podoby, která je karikaturou původního textu.
Začalo to v Británii, kde se tématu 22. října, ještě před oficiálním zveřejněním studie, chopil britský bulvár Daily Mail (information revealed to the Mail by a well-placed source), který toto téma – jak je u bulváru zvykem – ve svém listě rozvíjel ještě několik dalších dní. Brzy se připojila i seriózní média, jako například The Telegraph (23.10.), The Independent (23.10.), The Times (23.10.), The Guardian (26.10.), The New York Times nebo BBC (26.10.)
Ta serióznější z nich vyčkala oficiálního zveřejnění studie IARC 26. října. Učinila tak i německá média včetně bulvárního Bildu. Kromě toho například BBC ve své informaci uvedla důležitý fakt z factsheetu IARC, že ve srovnání s úmrtím s návazností na kouření (1 000 000 lidí), nebo na požívání alkoholu (600 000 osob) nebo kvůli znečištěnému ovzduší (200 000 osob) je výskyt rakoviny způsobený pravidelnou konzumací upraveného masa (34 000 osob) poměrně malý. Přesto však média novinářskou zkratkou postavila klobásy na roveň cigaretám a azbestu, s čímž je sice možné souhlasit co do zařazení na seznam karcinogenních látek, nikoli však co do stupně jejich nebezpečnosti.
Životu nebezpečné riziko pojídání klobás se podařilo vyhrotit až českým médiím poté, co do informačního řetězce vstoupila ČTK zprávou Masné výrobky včetně uzenin jsou karcinogenní, varovala WHO. Do čela této zprávy ČTK se dostala věta: “Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest,“ a princip tiché pošty zkreslující původní obsah informace se rozběhl naplno, zvláště v titulcích:
Na tyto a další příklady upozornil na svém facebookovém profilu Jiří Hlavenka, z jehož komentáře cituji:
Kromě příznačného mediálního panikaření je ale stejně příznačná furiantská reakce na diskusních fórech ("a dneska si hezky dám klobásku a spláchnu to pivečkem, na ty blbce kašlu"), ale i třeba z úst našich představitelů: ředitel Svazu chovatelů prasat třeba "kroutí hlavou". Přitom vyhodnotit tuto informaci (závažnost, rizikovost ve srovnání s jinými riziky) je snadné. Proč to neudělal třeba hlavní hygienik ČR, když to v tomto článku za 20 minut googlování dokázal amatér?
Klobása smrti má ale stejný rodný list jako náš přístup k uprchlické krizi: tisícinásobné zveličení a panikářská reakce. To se tak rádi bojíme, nebo... jsme jenom hloupí?"
K takovému závěru není co dodat. Možná jen trapnou dohru celé historie, jejímž aktérem se stal jeden český politik, který zavětřil za zprávou WHO mediální spiknutí související s utečenci z muslimského světa. Zde je komentář z jeho facebookového profilu:
„Tak nám WHO oznámila, že uzeniny mohou způsobovat rakovinu. Jsem překvapen, že tato z mého pohledu "ujetá" informace se objevuje v době, kdy je v Evropě masivní migrace muslimů a Ti nesmí jíst vepřové. Asi je to opravdu jen náhoda. Osobně budu údajné karcenogeny s chutí jíst dál, jen abych měl možnost si je i dál kupovat. Divný svĕt.
Co k tomu dodat? Snad jen hluboký povzdech nad tím, jak se naši politici nechávají ovliňovat světem virtuálních mediálních realit, jejichž podoba je zkreslována nejen nedostatkem profesionality žurnalistů, jako v případě nebezpečných klobás, ale někdy i cílenou propagandou se záměrem dezinformovat. (Kdysi jsem si toho všiml u Michala Haška, senátora Veleby, nebo i u Miloše Zemana.)