zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

12. 3. 2024 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Příběh jednoho e-mailu

Vyjadřovali se a psali o něm snad všichni. Přesto jsem se rozhodl sepsat tento další text. Nikoli, abych hodnotil, ale abych na svém zápisníčku/Louči shromáždil základní fakta a dokumenty, jak je mým zvykem - pokud možno - z primárních zdrojů.

Na počátku byly nedělní Otázky Václava Moravce, kde se diskutovaly vztahy se Slovenskem a také uvnitř skupiny V4. Ministr zahraničí Jan Lipavský zde kromě jiného v debatě (na videu od 13:10) řekl:

Lipavský: ...já bych chtěl k té kritice Andreje Babiše říct, že on opravdu o zahraniční politice neví, ale vůbec nic.
Moravec: To on zase říkal o vás, že máte jen bakalářský titul...
Lipavský: On provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy. On se nechal vodit od Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem. Teďka najíždí na nějakou pacifistickou notu. Já nevím, kdo mu ty jeho mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že už začíná být jako bezpečnostním ohrožením této země. Způsob, kterým podkopává obranyschopnost a mezinárodně politické postavení naší země.
Moravec: Andrej Babiš je pro vás bezpečnostním ohrožením České republiky?
Lipavský: Skrze jeho výroky ano.

korespondence Babiš 10.3.2024 Andrej Babiš na tyto výroky zpočátku údajně reagoval: "Orel mouchy nelapá," ale ještě v průběhu vysílání začal korespondovat se svými lidmi (poslanecký asistent Darek Kysela) a pod hlavičkou subjektu "CV Lipavský" shánět o úřadujícím ministru zahraničí důvěrné informace (Má děti? Jazyky?).

V 15:07 mu Darek Kysela odpovídá:
Píše se, že má manželku a dceru cca osmiletou (odkaz). Ta žena by měla být tato na fotce: v článku v blesku ji ale nazvali partnerka (odkaz)

Babišovi to však nestačí a posílá Martinu Vodičkovi (PRman a mluvčí hnutí ANO) a svému poradci Janu Rovenskému v 16:35 další mail:
Honzo udelejte mi teze podklady na toho zmrda napiste mi pribeh izrael jak se vykaslal na nase lidi jak byl v doha jezdi vsude dela kampan korespondenci volba udelejte teze
Prvni jak se stal ministrem blazek nejedly zeman fiala
Dohledejte jak pirati chteli blazka za schuzku s nejedlym odvolavat atd.
Andrej Babiš

Jenomže tady se ukázalo, že Andrej Babiš, který není zrovna velkým expertem přes IT a internet, udělal chybu a poslal svůj mail včetně záznamu předchozí korespondence namísto svému poradci, bývalému redaktorovi deníku Právo, Janu Rovenskému, ekologickému aktivistovi stejného jména.

Ten předal záznam korespondence do Seznamu na web Novinky.cz, který včera po poledni (13:57) zveřejnil článek "Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl."

Novinky zde citují ekologického aktivistu Jana Rovenského, proč to udělal, ten pak o dvě hodiny později (cca 15:00) zveřejňuje své stanovisko k celé aféře na FB Jan Rovenský 11.3.2024Facebooku. Zde je plné znění:
"Nebylo to poprvé, co mi Andrej Babiš omylem poslal email určený zjevně mému jmenovci, který mu dělá spin doktora.
Nikdy jsem žádný z nich nezveřejnil - obvykle jsem je buď zdvořile ignoroval, nebo jsem odesilatele na jeho chybu upozornil.
A, upřímně řečeno, s případným zveřejněním jsem dost váhal i u tohohle mailu.
Jak asi víte, nejsem žadnej babišobijec, na Letnou jsem nechodil a s Andrejem Babišem jsem si v minulosti pracovně normálně psal a volal (mimo jiný mu přiznávám jasný podíl na záchraně Horního Jiřetína před rypadly). V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají kompro, i když se mi to hodně nelíbí.
Ale tahat do toho kompra děti a manželky svých protivníků je totálně přes čáru. Je to svinstvo, a je podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidi dozvěděli.
Kdyby mi omylem přišel podobný mail od Ivana Bartoše či Petra Fialy, zachoval bych se úplně stejně. Radost z celé té situace nemám opravdu žádnou.
Radši bych žil v zemi, kde se podobný věci nedějou.!"

Zatím jedinou reakcí na sítích od Andreje Babiše je jeho status na síti X ze včerejška v 16:52 v tomto znění:
Celé je to absolutní nesmysl. Všichni tu mluví o válce a posílání našich vojáků na Ukrajinu. Proto jsem chtěl, aby mi kolegové zjistili, jestli pan Lipavský má také děti a umí si vůbec představit, jaký strach zažívají rodiče při představě, že by jejich děti musely do války. A na to jsem se chtěl zeptat pana ministra ve Sněmovně. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, když toto jsou přece věci, které se dají veřejně dohledat na internetu. Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám.
Babišův Facebook se však ponořil do hlubokého mlčení, překrytého množstvím propagačních videí.

korespondence Babiš 10.3.2024 Tím by z hlediska zdrojů mohla celá záležitost končit. Nicméně je tu jedna nezodpovězená otázka. Komu a v jaké podobě předal Jan Rovenský korespondenci, která mu omylem přistála v e-mailové poště? Byly to samozřejmě Novinky.cz. Na druhé straně Ondřej Neff na Neviditelném psovi byl natolik opatrný, že výše uvedenou korespondence Babiš 10.3.2024barevnou fotografii Babišova mailu doprovodil větou: "V této podobě mail koluje po sociálních sítích, za autentičnost neručím."

Existuje totiž ještě jeden korespondence Babiš 10.3.2024printscreen mailové komunikace, v níž jsou všechna jména s výjimkou toho Babišova rozmazána k nečitelnosti. Hledal jsem obě verze u původního zdroje Novinky.cz a jediné, co jsem tady našel, byla právě ta druhá verze, citovaná v přiloženém videu.

Z výsledků, které mi nabídl vyhledávač obrázků Google, měl nejstarší datum ten, který se objevil na síti Twitter/X u pirátského poslance Jakuba Michálka (včera 15:59). Z toho si vyvozuji, že Rovenského mail se dostal k Pirátům, kteří jej pečlivě obrazově vyšperkovali a přes sociální sítě jeho fotografii poslali do světa. Zveřejnění jmen by tedy měli mít na triku Piráti, nikoli Jan Rovenský a Seznam/Novinky.cz. Pokud se moje domněnka nezakládá na pravdě (možná jsem pátral nedostatečně, mám už svá léta a nestíhám být up-to-date), a pokud to barevné foto pochází odjinud, rád se nechám poučit a text opravím.

P.S. Ekologický aktivista Jan Rovenský by asi měl intervenovat na Wikipedii. Wikipedické heslo deníku Právo ho totiž v odkazu uvádí jako zástupce šéfredaktora, i když tím zástupcem byl dnešní Babišův poradce.

P.P.S. Jako člověk, který kvůli buržoaznímu původu a svému otci si v mládí užil své, a také aniž bych chtěl snižovat politologickou profesi a novinářské kvality Jana Rovenského, nedá mi, abych neprozradil, že Jan Rovenský (1978) je podle všech indicií zřejmě synem novináře ČTK a Rudého práva Dušana Rovenského (1928-2017) z jeho druhého manželství s Janou Rovenskou. Nikdy bych tuto doušku nezveřejnil, kdybych náhodou nezjistil, že druhý Jan Rovenský je synem Johna Boka. Tak se nám ti rodiče z různých stran zajímavě sešli.

P.P.P.S. Včerejší článek v uznávaném periodiku Politico.eu dává Babišovi radu "Always double-check your recipient before you hit that “send” button." Česky řečeno - dvakrát měř a jednou řež.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV | TEMATICKÝ ARCHIV (do roku 2004): INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd