zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

15. 3. 2024 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Slovensko: Zákon na výměnu ředitele RTVS

Slovenské ministerstvo kultury vedené Martinou Šimkovičovou předložilo 11. března do vlády návrh nového zákona o veřejnoprávním rozhlase a televizi, u něhož vláda zkrátila mezirezortní připomínkové řízení na jeden týden z důvodu „naliehavosti v termíne.“ Co mě na tom návrhu zaujalo, byla bezostyšnost, s jakou Ficova vláda neskrývá, že jde o zcela účelový právní předpis, jehož jediným cílem je vyměnit vedení současného Rozhlasu a televízie Slovenska RTVS.

Nestudoval jsem návrh nového zákona zcela podrobně (například změny týkající se poslání, úlohy a činnosti současného RTVS), všiml jsem si však změn, které se týkají nové Rady (sedm členů, z toho 3 jmenuje ministerstvo kultury, čtyři parlament), generálního ředitele (nebude ho volit SNR, ale sedmičlenná Rada prostou většinou čtyř „parlamentních“ hlasů) a nově vytvořené Programové rady (jedenáct členů, z toho 9 jmenuje parlament, 2 zaměstnanci STR).

Nedělejme si iluze o platném zákonu o RTVS. Také ten připoutává média veřejné služby až příliš k parlamentu. Generální ředitel je tady schvalován a jmenován Slovenskou národní radou nadpoloviční většinou přítomných poslanců. Rovněž obsazení Rady RTVS vzniká v SNR. Viz § 9:
(1) Rada má deväť členov. Členov rady volí a odvoláva národná rada nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov; členov rady volí z kandidátov na členov rady, ktorých jej navrhuje príslušný výbor národnej rady tak, aby v rade boli zastúpení:
a) traja odborníci v oblasti rozhlasového vysielania,
b) traja odborníci v oblasti televízneho vysielania,
c) dvaja odborníci v oblasti ekonómie a
d) jeden odborník v oblasti práva.

Co je však důležité v platném zákonu, který nyní Ficova vlád chce změnit, jsou brzdy, které ztěžují odvolávání jednou najmenovaných a zvolených lidí, zvláště generálního ředitele. K jeho odvolání je totiž nutný podnět nebo souhlas Rady. U odvolání člena Rady je třeba zase mít zákonný důvod uvedený v §12 odst.2. Nicméně i ten současný zákon umožňuje odvolání celé devítičlenné Rady v případě, když SNR a její poslanci „a) svojím uznesením dvakrát v priebehu šiestich mesiacov konštatuje, že rada neplní povinnosti ustanovené týmto zákonom."

Jestli mě něco překvapuje, pak je to spěch, se kterým se rozhodl Fico zaútočit na veřejnoprávní média. Protože už dosavadní zákon o RTVS mu dává šanci obměnit Radu a ředitele, jenomže by na to potřeboval oněch šest měsíců, na což asi paní ministryně a Fico nechtějí čekat.

A tak vzniká zcela nová právní norma, která naprostou většinu paragrafů opisuje od té dosud platné. Mění pouze název instituce – namísto Rozhlas a televízia Slovenska RTVS to bude STR – Slovenská televízia a rozhlas. (SRT by kolidovalo se zkratkou švédského a RTS se zkratkou srbského média veřejné služby). Přidává však paragrafy měnící řídící a kontrolní orgány tak, že budou ještě více připoutány k parlamentu a vládnoucí koalici (viz výše), včetně ustanovení, že „Rada môže odvolať generálneho riaditeľa aj bez uvedenia dôvodu.“ Zaujalo mě, že paragraf o odvolání celé Rady jako celku z nového zákona mizí. Že by si chtěl Fico nově najmenované členy na pět let zabetonovat?

Na základě dlouholetých zkušeností vím, že i dobrý zákon může pokazit špatná praxe, stejně tak špatný zákon nemusí vždy znamenat katastrofu, jestliže se najdou lidé, kteří ho nebudou zneužívat a budou schopni jeho nedokonalosti korigovat rozumnou praxí. Jenomže to asi není případ současného Slovenska.

Co mě u slovenského návrhu trochu děsí, jsou vyjádření předsedy vlády i ministryně kultury, která chválí tzv. alternativní média. Speciálně Robert Fico v rozhovoru pro deník Štandard (na videu od 35:50), kde o alternativních médiích říká, že jsou „strašně důležitá,“ stejně jako sociální sítě, které „se nám vcelku daří… Samozrejme, když něco opakujete jako papagaj, čo hovoriá liberálná média, to nikto nechce počúvať.“

Nebo ministryně kultury, která v podobném alternativním médiu, internetové televizi Televízia Slovan kdysi účinkovala, a význam alternativních médií zmínila i na středeční tiskovce k novému zákonu.

Představa, že by se do veřejnoprávní slovenské televize dostala nějaké slovenská verze českého Radia Universum nebo nezávislé internetové televize XTV, není příliš radostná.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV | TEMATICKÝ ARCHIV (do roku 2004): INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd